Wegwijzer Voorkeursformaten

Wegwijzer Voorkeursformaten

Hoofdpagina /
Versie door Hlaagland (overleg | bijdragen) op 27 mei 2021 om 15:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Wegwijzer 2.png

De Wegwijzer Voorkeursformaten is een website die instellingen helpt met beleid op bestandsformaten. Welke bestandsformaten zijn geschikt als archiefformaat? Kunnen we PDF’s, jpg’s en zip-files over 100 jaar nog uitlezen? Welke technische eigenschappen zijn kenmerkend voor het gekozen formaat? Hoe maak je beleid dat past bij jouw eigen archief? Hoe doen collega-instellingen dat?

Via een interactief Stappenplan kunnen instellingen bestandsformaten onderzoeken en een beleidskeuze maken per bestandsformaat. Keuzes van de instellingen worden in de Wegwijzer opgeslagen. Zo ontstaat een open kennisbank over het gebruik van bestandsformaten in Nederland. Hiermee bevordert de Wegwijzer dat instellingen elkaar helpen en bevragen.

De Wegwijzer biedt daarnaast een Doorzoek Register op toepassingsgebied. Het Register is een naslagwerk voor onderzoek naar bestandsformaten. Het Register combineert gegevens afkomstig uit verschillende internationale bronnen en biedt daarom een goede basis aan informatie.

Aan de slag

Ga aan de slag met het opstellen van beleid op bestandsformaten. Doorloop het het Stappenplan, doe onderzoek in het Doorzoek Register op toepassingsgebied van bestandsformaten, of kijk in de Instellingspagina welke instellingen je al zijn voorgegaan.

Stappenplan Doorzoek Register op toepassingsgebied Instellingspagina
Met het Stappenplan koppel je het belang van je instelling aan de houdbaarheid van een bestandsformaat In het Register doe je onderzoek naar bestandsformaten Via de Instellingspagina verzamel je je eigen beleid en ontdek je het beleid van andere instellingen

Doe mee

Wil je meedoen en een Instellingspagina aanmaken? Stuur een e-mail naar: info@wegwijzervoorkeursformaten.nl en ontvang inloggegevens voor je eigen Instellingspagina.