Wegwijzer Voorkeursformaten

Over het Register

In het Register doe je onderzoek naar bestandsformaten.

Met dit Register kunnen medewerkers van culturele instellingen kennis vergaren over de technische structuur van de bestanden, hun ondersteunende software en houdbaarheidscriteria. Het Register levert deze informatie om te gebruiken voor het invullen en uitwerken van het Stappenplan formaatbeleid.

Opzet van het Register

Het Register gebruikt informatie uit een aantal internationale bronnen waaronder Wikidata, Library of Congress, PRONOM en U.S. National Archives and Records Administration (NARA), in het bijzonder met de Digital Preservation Risk Matrix van NARA. Uit de bestaande formaatregisters worden gegevens over bestandsformaten en hun technische eigenschappen verzameld. De informatie afkomstig van NARA bestaat uit scores voor diverse houdbaarheidscriteria. Bovendien wordt per formaat getoond wat het formaatbeleid is van instellingen waarvan het beleid in de Wegwijzer is opgenomen. Door de opzet van het Register is het mogelijk om informatie uit het Register weer machine leesbaar te delen volgens semantische infrastructuur via API (in voorbereiding).

Doorzoek Register op toepassingsgebied

Het Register is doorzoekbaar op toepassingsgebied. Het toepassingsgebied wordt gebruikt om de formaten te groeperen per type. Het Register werkt van algemeen naar specifiek via de volgende stappen:

  • Toepassingsgebied van het formaat

Dit is het domein waarbinnen het formaat wordt gebruikt

  • Formaatfamilies

Het Register geeft een overzicht van de formaten die ‘lid’ zijn van dezelfde familie

  • Specifieke formaat

Per formaat een overzicht van de houdbaarheidscriteria, informatie van instellingen die dit formaat als voorkeursformaat gebruiken, en een formaatbeschrijving

Doorzoek Register op eigenschappen

Het Register is doorzoekbaar op eigenschappen. Het drill down menu maakt het mogelijk bestandsformaten te zoeken via filters van algemeen naar specifiek. Het menu geeft de scores weer t.a.v. de houdbaarheidscriteria zoals leverancier gebonden formaat, gepubliceerde open specificatie, validatie tools beschikbaar en openheid. Drill down menu is een handig hulpmiddel voor het uitwerken van het Stappenplan.